zaterdag 10 december 2011

Les 7 âges du monde


Zou ik even een miniatuur uitzoeken om te oefenen met eiwitverf op perkament. Inderhaast vind ik iets op internet, verrast door het middeleeuwse wereldbeeld met zeven hemelen, met in de laatste zo mooi de Hoogste Zetel afgebeeld die vanuit een oog op de wereld neerkijkt.
Het bleek een miniatuur te zijn van Simon Marmion in Livres des 7 âges du monde, gemaakt rond 1460; zeer begiftigd en beroemd perkamentschilder, in zijn stijl beïnvloed door Rogier van der Weyden.
Het bovenste is natuurlijk het origineel, misschien wel het indrukwekkendste manuscript op de tentoonstelling in de KB te Brussel. In de afbeelding eronder  poog ik de vormen en kleuren dicht bij het printje van het origineel te brengen.
Het miniatuur hieronder vond ik zo grappig, het is een tafereel van een middeleeuws badhuis. Het enige verschil met sauna-en nu is dat ze in de middeleeuwen hun hoofddeksels ophielden.

2 opmerkingen:

  1. IK had nog nooit van de goede man gehoord. Tot nu toe dan. Ik sla de link even op, en hoop me later te herinneren er naar te gaan kijken.

    BeantwoordenVerwijderen

.

beetje verder. de foto is een beetje scheef van opzij genomen, het is moeilijk de foto zo te nemen zoals je hem in het echt ervaart